Få det rette indeklima i et energivenligt hus

0

De fleste nybyggede huse er lavenergihuse, som både er klimavenlige og nemme at opvarme. Dette opnås primært ved at bygge særdeles velisolerede huse, som minimere ethvert varmetab. Generelt er energivenlige huse også efterspurgt af mange købere, og derfor bliver dit hus ikke solgt hurtigt, hvis det er dårligt isoleret.

Det er ikke videre vanskeligt at bygge et meget velisoleret hus, men det kan være vanskeligt at finde den rette balance, hvor man også får et godt indeklima med en god luftkvalitet.

Hvis en bolig ikke har det rette indeklima, vil man ofte opleve, at luften bliver tung, og man kan også risikere, at huset også bliver alt for varmt på sommerdage. Dette problem kan også begrænse sig til enkelt rum, hvor sydvendte rum for eksempel overopheder.

I værste fald kan der opstå problemer med fugt i meget velisoleret hus. Denne fugt kan for eksempel stamme fra madlavning eller fra husets badeværelse, men derudover afgiver et menneske også omkring 2 liter væske i døgnet.

Herunder kan du læse en række gode råd, som kan hjælpe dig med at opnå det rette indeklima i et energivenligt hus.

Systematisk udluftning

Du opnår kun et godt indeklima, hvis du sørger for tilstrækkelig udskiftning af luften inden i huset. Dels kan du slippe af med overskydende fugt og varme, og derudover lukkes der også ny luft ind i huset.

Der skal luftes ud dagligt og gerne flere gange dagligt. Derudover er det også en god idé at være ekstra opmærksom på udluftning i soveværelset om morgenen. Ofte vil du kunne se dug på indersiden af vinduet, og denne dug skal helst fjernes – også af hensyn til vinduernes levetid.

Der er især mange som døjer med at huske udluftningen i vinterhalvåret. Umiddelbart virker det ikke fristende at lukke den kolde luft ind, når der er frostgrader udenfor, men det er vigtigt i forhold til indeklimaet.

I vinterhalvåret er det en god idé at lave korte og intense udluftninger. Det er optimalt at åbne alle vinduer i omkring 5 minutter og virkelig få udskiftet så meget luft som overhovedet muligt. Det vil udskifte luften i husets rum, men samtidig vil huset ikke nå at blive gennemkoldt.

Styr på opvarmningen

Du får kun det rette indeklima, hvis du er opmærksom på opvarmningen af dit hjem. Ofte er vi selv med til at skabe et mindre behageligt indeklima, fordi vi har en forkert tilgang til opvarmningen af vores bolig.

I mange danske hjem er der en tendens til at indstille husets radiatorer til forskellige niveauer for at tilpasse varmen efter rummets behov. Umiddelbart kan det lyde logisk, men i virkeligheden kan det medføre forskellige problemer i forhold til indeklimaet.

Husets rum bliver langtfra brugt lige meget, og derfor kan det virke logisk at skrue mindre op for varmen i nogle af husets rum. Dette vil dog have en uheldig effekt, da temperaturforskellene vil forsøge at udligne sig selv.

Temperaturudligningen vil betyde, at der strømmer kold luft ud i husets fra de kolde rum. Det vil føles som træk, og derfor kan man i princippet bo i et særdeles velisoleret hus og stadig opleve gener fra træk.

Det er optimalt at indstille husets radiatorer på nogenlunde samme niveau. Hvis du for eksempel gerne vil have det køligere i soveværelset, kan du vælge at åbne vinduet i lidt tid inden sengetid for at køle rummet lidt ned. Samtidig kan du også nyde godt af frisk luft, når du skal sove.

Solafskærmende vinduer

Mange fokuserer på at skabe et godt indeklima i løbet af vinteren, og det er især ønsket om at undgå træk, som får folk til at vælge et velisoleret lavenergihus.

Det giver dog visse problemer i sommerhalvåret, for her kan der opstå problemer med overophedning i rummet. Der er især ofte problemer i sydvendte rum med store vinduer, for her vil der blive lukket meget solvarme ind i huset, og denne varme kan ikke slippe ud igen.

Træ-alu vinduer

Den optimale løsning er træ-alu vinduer

Den optimale løsning er træ-alu vinduer med solafskærmning i ruden. Solafskærmningen vil lukke mindre varme ind i huset, men uden at mindske lystilstrømningen, hvilket er meget hensigtsmæssigt i sydvendte rum – eller i rum med store vinduespartier.

 

Share.
Loading Facebook Comments ...

Leave A Reply