
Det er sikkert og vist, at vi danskere har et nydelses-gen ud over alle grænser. I mange år har vi været hyldet som verdens lykkeligste land. Selvom vi i år 2017 blev vippet af pinden af Norge, så ligger vi fortsat ikke langt fra at hive førstepladsen hjem igen. Vi har det godt i vores ganske land, og det afspejler sig bestemt også i vores vaner.
Vi nøjes ikke herhjemme. Charterferier, nærvær og god gammeldags hygge ligger højt på vores prioriteringsliste. Mange danskere har ligeledes investeret i sommerhuse, som indbyder til et par ekstra ferieture om året. Hele 250.000 sommerhuse ligger der spredt over landet. De første stod klar i 1950’erne, men trenden holder dog ved.
Vedligeholdelse kræver sit
Men at være sommerhusejer er ikke kun ren idyl. Ved sådan en investering må man ikke glemme, at man også skriver under på endnu en græsplæne der skal slås, endnu en ydermur som skal vedligeholdes og atter et hjem der skal indrettes, rengøres og opryddes fra tid til anden.
Men for mange danske familier er alle de ekstra opgaver ved et sommerhus hele humlen værd. En feriebolig indenfor rækkevidde er en tilføjelse til livet, der sætter rammerne for hyggelige stunder med venner og familie. De danske sommerhuse bliver ikke længere kun brugt om sommeren, men hele året rundt. Kort og godt så er en investering i et sommerhus for mange en investering i livet.
Læs også denne her artikel om isolering
Også en økonomisk investering
Mange danske sommerhuse har som skrevet en god årrække bag sig, hvorfor skelettet kan være godt slidt ned. Hvis du vil opretholde en økonomisk buffer i huset, bliver du derfor også nødt til at investere noget undervejs. Netop fordi at sommerhuse nu bliver brugt på alle tider af året, er det sjældent at sommerhusejerne lukker og slukker for vand og varme i vinterhalvåret.
Et sommerhus fra 1950erne er naturligvis ikke i perfekt stand hvad angår isolering, og derfor er netop dette et punkt, som kan være værd at kigge på. Et gennemsnitligt sommerhus hvori ingen bor permanent, bruger omtrent 3.000 kWh om året. Dette er utroligt meget sammenlignet med et parcelhus som cirka bruger 4.500 kWh årligt.
Dermed har sommerhuse også stort potentiale for energirenovering, som giver pote på kontoen. Uanset hvor meget du bruger dit sommerhus, så er der ingen grund til, at fyre op for gråspurvene. Særligt hvis du benytter huset som en helårsbolig, vil det være en god ide med isolering af sommerhus. Da har du nemlig også ret til fradrag.
En fordel ved udlejning af sommerhus
Ønsker du at leje dit sommerhus ud, bør du ligeledes investere i isolering af sommerhus. Foruden at ingen gæster gider at fryse i det sommerhus, som de har betalt penge for at leje, så øger det også dine chancer for selve udlejningen. Vi danskere er nemlig blevet mere snerpede i vores grovsortering af ferieboliger.
Hvor vi førhen havde en forestilling om, at vi parkerede den moderne tilværelse derhjemme, når vi drager afsted mod sommerhus, må der nu konkluderes, at det gør vi ikke. Jo mere luksuriøse omgivelser du kan tilbyde, desto større chance er der for, at netop dit sommerhus bliver udlejet.
Kort opsummeret skal du altså isolere sommerhus fordi:
- Du sparer penge på varmeregningen
- Det bliver nemmere at udleje dit sommerhus
- Du benytter dit sommerhus som en helårsbolig og kan dermed kræve fradrag af renoveringen