
Der findes forskellige varmekilder, som du kan varme din bolig op med. Du får her mulighed for at læse om de forskellige varmekilder.
Det er vist ingen hemmelighed, at hvis du bor i Danmark, så er der stor mulighed for, at det bliver ret koldt i især vinterperioden. Her vil det typisk være nødvendigt at varme huset op, så du ikke går og fryser indendørs. Men ønsker du at blive klogere på, hvilke varmekilder du kan vælge at varme huset op med, og hvordan det fungerer? Så læs med her.
Opvarmning med fjernvarme
Fjernvarme er den mest hyppige varmekilde hos danskerne, og det er samtidig den billigste løsning. I de områder, hvor der er fjernvarme, er der ofte tilslutningspligt. Det vil sige, at du ikke kan skifte opvarmningskilde.
I lidt grove træk er fjernvarme varmt vand fra et kræftværk, der bliver fordelt ud til boliger ved hjælp af et isoleret rørsystem. Det varme vand fra kræftværket bliver brugt som opvarmningskilde i boligerne samt til varmt vand. Når det varmekilden har afgivet sin varme, bliver det returneret til kræftværket, hvor det igen varmes op.
Dit hus har altså to rør til fjernvarme. Det ene leder varmt vand ind, og det andet leder det “brugte” kolde vand tilbage til varmeværket.
Opvarmning med naturgas
Gas er en billigere varmekilde end olie. Du kan anvende naturgas, hvis dit hus er bygget før 2013, og hvis der findes en gasinfrastruktur i nærheden. Du skal have plads til et naturgasfyr, der typisk er mindre end et oliefyr.
I nogle områder kan der være tilslutningspligt til naturgas. Det vil sige, at du er tvunget til at være tilsluttet naturgas. Det betyder også, at du skal betale tilslutningsafgiften.
Et gasfyr består af en brænder, hvor gassen brændes af. I gasfyret er der også en kedel, hvor radiatorvandet varmes op. Et gasfyr varmer dit hus op ved at brænde naturgas af. Naturgassen går direkte ind i gasfyrets brænder, hvor det antændes. I gasfyrets kedel brænder gassen, og den varme, som det afgiver, bliver brugt til at opvarme vandet, der løber rundt i boligens radiatorer. Desuden varmes brugsvand op, så du har varmt vand i vandhanerne.
Opvarmning med oliefyr
Det er forbudt at installere olie- og gasfyr i huse bygget efter 2013. I 2016 blev det yderligere ulovligt at installere nye oliefyr i gamle huse, hvis der var mulighed for at tilslutte sig fjernvarme eller naturgas.
Et oliefyr består af en oliebrænder og en kedel. Dertil hører en olietank, hvor olien til fyret opbevares. Et oliefyr varmer dit hus op ved at brænde olie af. Olien føres fra olietanken og ind i fyrets brænder, hvor det antændes. Oliefyrets kedel bruges til at opvarme det vand, som løber i husets radiatorer eller gulvvarmesystem. Derudover varmes boligens brugsvand op, så du har varmt vand i vandhanerne.
Opvarmning med elvarme
Elradiatorer er den dyreste måde at varme dit hus op på. Det koster dobbelt så meget som de andre opvarmningstyper. Til gengæld er en elradiator nem at installere. Elradiatorer er en nem og simpel opvarmningskilde. Det eneste du behøver, er en stikkontakt, som du sætter elradiatoren til. Når du tænder for elradiatoren, varmer den rummet op. Der findes to forskellige typer elradiatorer.
Den mest almindelige type har tråde af stål, hvor strømmen løber gennem og afgiver varme. Den anden type er en oliefyldt elradiator, hvor strømmen varmer olien indeni radiatoren op. Det tager længere tid at opvarme denne type radiator, men samtidig tager det også længere tid for den at køle ned.
Elvarme bruges oftest i sommerhuse eller lavenergihuse. Det er især vigtigt at få lavet et el-eftersyn, inden du flytter fra din bolig.
Opvarmning med varmepumpe
Er du på udkig efter en helt ny varmeløsning i form af varmepumper, som både kan levere varme til boligens varmeanlæg og brugsvand, har du de to løsninger: jordvarme eller en luft-vand varmepumpe.
Jordvarme får sin energi fra jorden ved hjælp af væskeholdige slanger, som sænkes ned i en dyb boring. Jordvarme er den mest effektive varmeløsning, men samtidigt også den dyreste. Er der ikke et tilstrækkelig stort haveareal, kan der i stedet vælges en luft-vand varmepumpe. Den er ikke ligeså effektiv som et jordvarmeanlæg, men er stadig en fin løsning, da den samtidigt også er billigere at installere.
Hvis du ønsker at vide, hvilken effekt de forskellige varmekilder har på vurderingen af din bolig, så kan du med fordel besøge andelsvurdering.dk.