
Nu er det slut med olie, os fra brændeovne og svineri fra pilleovne, for der er andre bæredygtige, samt miljørigtige, varmekilder, som kan varme dit hus, og dit vand, op. Det er nogle varme og energikilder, som udnytter naturens egne kræfter, samtidig med, at det minimerer dit budget i forhold til el, vand og varme. Inden man beslutter sig, så skal man undersøge det nøje. Dit valg har nemlig afgørende betydning for husets værdi. De tre yderst populære varmekilder er følgende:
Jordvarme
Hvis du overvejer jordvarme som varmekilde i din bolig, så er det også et meget energivenligt valg. Den er energivenlig på den måde, da jordvarme udnytter jordens egen energi, og samtidig sparer man penge på varmeregningen. Det er en af de mest populære varmekilder, blandt nye huse, og det er også med god grund.
Dog er det en dyr varmekilde at etablere, da der skal slanger ned i jorden, og rundt om huset. Det koster op mod 100-200.000 kr. at få jordvarmen installeret, hvilket er en ret dyr post. Til gengæld sparer man penge, så længe man bor i huset. Jordvarmen udnytter jordens varme, også selvom det er frostvejr udenfor. Hvis du overvejer jordvarme i dit nye hus, så siger man, at man skal bruge dobbelt så meget jordslange i haven, og rundt om huset, end husets størrelse. Så hvis haven ikke er særlig stor, så kan det gå hen og blive problematisk.
Luft-til-vand-varmepumpe
En anden måde, som også er klima-venlig, er luft-til-vand-varmepumpe. Denne varmepumpe genbruger luften udenfor, og omdanner det til varme i din bolig, det samme gælder med vandet i huset. Når man kan udnytte, uden at ødelægge naturens kræfter, så er det også en variant, som er prisbesparende. En luft-til-vand-varmepumpe er utrolig effektiv. Den er el-drevet, og producerer 4-5 gange så meget varmeenergi, som den bruger i el-energi. Til forskel, for jordvarmen, så er denne luft-til-vand-varmepumpen billigere at implementere i huset, og så har den ikke brug for særlig meget plads på grunden.
Gasfyr
Hvis du overvejer et gasfyr, så er det også en meget miljørigtig varmekilde. Et gasfyr består af to dele. En brænder og en kedel. Gasfyret brænder naturgas af, som er dét, der gør, at huset kan varmes på. Ligeleds kan et gasfyr også varme dit vand op, så du trolig kan få et dejligt varmt bad, når lysten er der. Gasfyr er et miljørigtigt valg, i forhold til oliefyr, da et gasfyr udleder meget mindre CO2. Hvis du overvejer et gasfyr, så bør du undersøge markedet, for at finde det bedste gasfyr på markedet.
Solceller
Solens stråler varmer, og den varme kan man udnytte i sit hus. Derfor kan man montere solceller på taget, som fanger solens stråler, og omdanner det til energi. Solceller bruger sågar også jordens egen energi, ligesom jordvarmen og luft-til-vand-varmepumpen. Ulempen ved solceller er, at vi i Danmark ikke har særlig mange soltimer på et år. På trods af, at batterier på solcellen kan lagre varme, så har det sine begrænsninger. Det vil derfor ikke kunne yde optimal varme vinteren over. Desuden er solceller dyre, og batterierne er heller ikke særlig holdbare. Men solceller kan kombineres med andre varmekilder.